Visie

Meld Islamofobie streeft ernaar dat islamofobie in Nederland in alle lagen van de samenleving erkend wordt als een structureel probleem. Dit betekent dat de politie islamofobie als discriminatiegrond erkent. Dat de overheid daadwerkelijk inclusiever wordt en stopt met het problematiseren van moslims. Dat media kritisch zijn over de frames die zij gebruiken in berichtgeving over niet-witte burgers en over stereotyperingen die gebruikt worden in films, documentaires en series.

Definitiemacht is essentieel. Dit betekent dat Meld Islamofobie ernaar streeft een discours te ontwikkelen op basis van eigen rapportages, het monitoren en onderzoeken. Zo heeft de stichting de afgelopen jaren stelselmatig benadrukt dat islamofobie is genormaliseerd. Ook wordt het woord incident altijd tussen haakjes geplaatst om het structurele karakter van islamofobie te onderstrepen.

Als kenniscentrum legt Meld Islamofobie de nadruk op het genereren en verspreiden van kritische kennis over islamofobie en het ontwikkelen van succesvolle strategie├źn. Daarnaast gelooft de stichting in de kracht van burgers. Door het stimuleren van microrevoluties en burgerlijk activisme in eigen kring kunnen burgers tegenwicht bieden aan islamofobie.

Steun het werk
van Meld Islamofobie

Doe een Donatie