Ontstaansgeschiedenis

Meld Islamofobie is een onafhankelijk, door vrouwen geleid burgerinitiatief. Het project kwam tot stand in 2015, toen het team een sterke toename in geweldplegingen tegen moslims waarnam in de nasleep van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Deze incidenten stonden niet op zichzelf maar werden gelegitimeerd door de toenemende stigmatisering van moslims in het politieke en mediadiscours. Structurele data over islamofobie ontbraken echter. Bovendien werd het bestaan van islamofobie in Nederland niet erkend, laat staan als vormen van uitsluiting en discriminatie die samenhangen met andere vormen van racisme. Slachtoffers bleven onzichtbaar. Daar wilde Meld Islamofobie verandering in brengen.

Met de Facebookpagina biedt Meld Islamofobie een laagdrempelig platform waar slachtoffers hun ervaringen kunnen delen en waar samen met medestanders een solidariteitsbeweging kan worden opgebouwd. Door het delen van deze verhalen draagt Meld Islamofobie bij aan de bewustwording van islamofobie en het doorbreken van de normalisering van islamofobie. En met succes: na drie jaar heeft de pagina meer dan 11.500 volgers, worden er dagelijks stukken geplaatst en wordt er door lezers actief gediscussieerd.

Het bleef niet bij het verzamelen van verhalen en de Facebookpagina. Meld Islamofobie monitort, registreert en rapporteert over islamofobie . Eind 2015 publiceerde de organisatie een eerste data-rapport en in het voorjaar van 2016 het eerste jaarrapport waarin voor het eerst in Nederland de gender dimensie van islamofobie inzichtelijk werd gemaakt. Op eigen kracht en zonder financiering heeft Meld Islamofobie dit voor elkaar gekregen.

Meld Islamofobie was in eerste instantie een ‘Facebookinitiatief’. Na een jaar besloot het team om voor een rechtsvorm te kiezen. In april 2016 werd Meld Islamofobie een stichting die landelijk en met vrijwilligers opereert. Sinds 2018 zet Meld Islamofobie stappen richting professionalisering om de duurzaamheid en continuïteit van de organisatie te waarborgen.

Steun het werk
van Meld Islamofobie

Doe een Donatie