Tips Boerka Buddies

We hebben van de Boerka Buddies groep en anderen vragen ontvangen over wat te doen wanneer je als vrouw in niqaab of bijstander te maken krijgt met geweld of inmenging van de politie of burgers:

“Vraagje als begeleidende buddy: is er een bepaald protocol die we kunnen inzetten om onze zusters te begeleiden/beschermen? Wat te doen als je te maken krijgt met agressie van burgers? Filmen voor documentatie? Hoe de politie te woord te staan bij arrest etc? Ik ga uit van principes van geweldloos verzet, maar staat dit ergens beschreven?”

Bij Meld Islamofobie hebben wij veel geleerd van het activisme van Controle Alt Delete op het gebied van etnisch profileren. De toolkits op hun website bieden antwoorden op bovenstaande vragen m.b.t. omgang met de politie. Vooral deze folder bevat relevante informatie voor zowel buddies en niqaabdraagsters.

Een aantal korte antwoorden op basis van de toolkit en onze eigen ervaring met het adviseren bij meldingen:

  • Blijf in gesprek met de politie altijd rustig om escalatie en/of arrestatie te voorkomen. Stel wel kritische vragen: b.v. “Waarom word ik/zij aangehouden/staande gehouden?”, “Ben ik/is ze verplicht uw vragen te beantwoorden?”, “Ben ik/is ze een verdachte?”, “Ben ik/is ze verplicht om zich te identificeren?”, “Is er sprake van een overtreding?” etc.
  • Dien een klacht in als de politie grof of gewelddadig is, onterecht identificatie eist, zich racistisch uitlaat of etnisch profileert of als je denkt dat de staande houding/aanhouding onrechtmatig is (zie de folder voor hoe je een klacht kan indienen).
  • Filmen en fotograferen in openbare ruimtes mag altijd. Dit geldt ook voor het filmen of fotograferen van de politie. De veiligheid van je buddy moet uiteraard altijd prioriteit zijn maar probeer absoluut te documenteren in het geval van een aanhouding of agressie van burgers.
  • De vraag over wanneer burgers gewelddadig worden tegen jou (de buddy) of een niqaab-draagster is lastiger te beantwoorden en hangt af van de situatie. Dit is een goede leidraad.
  • Contacteer in het geval van fysiek geweld altijd de politie.
  • Doe in het geval dat er een boete wordt uitgedeeld melding bij Meld Islamofobie! Wij werken met een team juridische experts en kunnen advies bieden over klachtenprocedures en andere juridische stappen.

Melding doen kan op verschillende manieren:

Steun het werk
van Meld Islamofobie

Doe een Donatie