Jaarrapport Meld Islamofobie: Toename Islamofoob Geweld Na Aanslagen Parijs in 2015

Jaarrapport ‘Meld Islamofobie’: Toename Islamofoob Geweld Na Aanslagen Parijs in 2015

Het in januari 2015 opgerichte burgerinitiatief Meld Islamofobie publiceert vandaag zijn eerste jaarrapport. Het initiatief registreerde en verifieerde tussen januari en december 158 meldingen.

De meest opvallende constatering in het rapport is het hoge aantal meldingen na de aanslagen in Parijs in januari en november, ten opzichte van de overige maanden. De meldingen uit januari vormen samen iets meer dan een derde van alle meldingen. In november wordt een nieuw hoogtepunt bereikt: 32 meldingen die samen 20% vormen van het geheel. Deze toename vindt vooral plaats na de aanslag van 13 november.

Geweld Tegen Moslima’s en Anti-Vluchtelingen Protest

Meld Islamofobie constateert dat de overgrote meerderheid van de slachtoffers van islamofoob geweld vrouwen zijn die een hoofddoek dragen (91%). In 29% van de gevallen werd hierbij fysiek geweld gebruikt. De daders waren in de meeste gevallen witte mannen.

Daarnaast signaleert het rapport een sterke toename van islamofobe uitlatingen in de context van georganiseerd protest tegen de komst van vluchtelingen en de bouw van azc’s. Diverse malen zijn moskeeën in aanbouw bezet en werden er varkenskoppen geplaatst bij azc’s en moskeeën. Daarnaast zijn ook huizen van moslimgezinnen het doelwit van islamofoob geweld.  Zo heeft in december een vuurwerkbom een ravage aangericht aan een woning in Pannerden.

 Hier kunt u het volledige rapport downloaden.

Steun het werk
van Meld Islamofobie

Doe een Donatie