Islamofobie is geen meningsverschil

De Haagse moskee As-Soennah is in met name het laatste kwartaal van 2018 meerdere malen het doelwit geweest van extreemrechtse organisaties zoals Identitair Verzet (zie: oktober 2018 en november 2018) en Pegida (zie: juni 2018, oktober 2018 en november 2018)

Op 3 maart 2019 ontdekten moskeegangers na het fadjr gebed dat extreemrechts alweer had toegeslagen. Moskee As-Soennah schrijft in haar eerste reactie daarover:

“Vanochtend is stichting as-Soennah door neonazi’s van Pegida op een verschrikkelijke manier aangevallen. Wij zijn in het verleden vaker slachtoffer geweest van haat en bedreigingen uit neonazistische hoek, maar nooit eerder op een lugubere wijze als deze.
Let op! Schokkende beelden! 
https://bit.ly/2TqAGa5

Aan de gevel van de moskee hing een spandoek met de tekst: ‘Profeet Mohammed is een kindern**ker’ en ‘Koran is gif’. Daarnaast stond een etalagepop in ‘islamitische kleding’ met een pop aan het kruis.

Bron: Stichting As-Soennah moskee te Den Haag

Burgemeester Krikke heeft in een officiële reactie haar afschuw geuit over deze gebeurtenis en zegt verder:

Stichting Meld Islamofobie vindt deze reactie van de burgemeester erg problematisch, want wordt hier impliciet gezegd dat racisme, discriminatie en islamofobie slechts kwesties zijn van ‘meningsverschillen’? Zegt de burgemeester nu hier dat dit een soort van uit de hand gelopen ‘meningsverschil’ is?

“In Den Haag hebben we het recht met elkaar van mening te verschillen, maar wel binnen de kaders van de wet en met respect voor elkaars denkbeelden, zonder dat we elkaar daarbij onnodig kwetsen en pijn doen.”

Vanaf het eerste moment waren er sterke aanwijzingen dat dit een actie is van de extreemrechtse Pegida. Moskee as-Soennah is namelijk het afgelopen jaar meerdere malen het doelwit geweest van deze organisatie. Bovendien heeft Pegida-voorman Edwin Wagensveld direct na de actie op zijn twitteraccount om 5.40 foto’s geplaatst van het spandoek en de etalagepop voor de moskee. Later in de middag heeft Pegida deze actie dan ook geclaimd.

Interessant is dat haast alle mainstream media die direct na het officiële bericht van moskee As-Soennah hierover publiceerden (bijvoorbeeld: nu.nl. en De Telegraaf) met geen woord reppen over de mogelijke link met Pegida. De enige uitzondering is de rechtse TPO die als eerste de link met Pegida maakt en refereert naar de tweet van de Pegida-voorman.

Maar terug naar burgemeester Krikke: suggereert ze hier impliciet dat extreemrechtse clubs slechts clubjes zijn die een mening hebben en meningsverschillen hebben met moslims, joden, mensen van kleur en LGBTQI+ gemeenschappen? Nee, het zijn clubs met racistische ideologieën.

Dit is dus precies het probleem: racisme, islamofobie en discriminatie (op welke grond dan ook) zijn geen kwesties van meningsverschillen. Hoe vaak moeten we dat nu nog herhalen? Dit geeft ook aan hoe sterk islamofobie in Nederland is genormaliseerd. Een moskee is herhaaldelijk het doelwit van extreemrechts. Het gaat hier ook om moskeebezoekers die zich minder of niet meer veilig voelen. Het gaat om mensen die in de omgeving wonen en die zich niet meer veilig voelen in hun eigen buurt. Als de autoriteiten slechts hun afschuw uiten en impliciet aangeven dat het gaat om een uit de hand gelopen meningsverschil, waar ligt de grens dan om wel in te grijpen? En wat dacht je van het signaal dat hiermee afgegeven wordt naar die burgers toe?

Steun het werk
van Meld Islamofobie

Doe een Donatie